Temoje atsakymų: 230
2006-10-18, 09:05
Fortaz, Oct 17 2006, 04:37 PM, pasakė:
labaj idomus klausima ishkilo:
Turim situacija:
ash parejnu namo, rakinu duris, pastebiu kad jos ishlauzhtos, jas atidares pamataw geza, stovinti tarkim su 10000lt vertes mano fotiku rankose, kuri ajshq ruoshiasi nupyzdint. Mes bute esame tik dviese, liudininku nera. Mane domina tokie atevjaj tam vagiuj pradejus begti ish mano namu, kurie acitiktu man ginant savo turta:
1) ash ta zhmogu namie paduriu su pejliu, nes kitaip nesugebu jo sulaikyti nuo ishsineshimo fotiko
2) kol susirandu peili, jis pabega, tachiau ash prasideres langa palejdzhiu ji link jo, o jis jam isminga i negyvybishka kuno vieta, tachiau nebelejdzhia jam pabegti (na chia absurdishka, tachiau galima ir realiau - ishsitraukiu registruota shautuva ir shaunu i koja).
3) 1 atvejis tik mirtinas
4) 2 atvejis tik mirtinas
tai va mane domina ar ash buchiau patrauktas kokion nors acakomyben:)
kuo idomu? nes, kaip dbr suvokiu (tikiuosi kas nors panejgs mano suvokima), nelabaj imanoma apginti savo turto nesant liudininku ne savo namuose. Nes jej butu galima, tai visada turbut butu galima nuzhudzhius zhmogu jam pakishti koki brangu savo daikta, ir sakyti kad jis voge ish manes ji, ash ji vijausi ir t.t.
na trumpaj tariant, klausiu: kokias tejses ir galimybes zhmogus turi gindamas savo turta?
Turim situacija:
ash parejnu namo, rakinu duris, pastebiu kad jos ishlauzhtos, jas atidares pamataw geza, stovinti tarkim su 10000lt vertes mano fotiku rankose, kuri ajshq ruoshiasi nupyzdint. Mes bute esame tik dviese, liudininku nera. Mane domina tokie atevjaj tam vagiuj pradejus begti ish mano namu, kurie acitiktu man ginant savo turta:
1) ash ta zhmogu namie paduriu su pejliu, nes kitaip nesugebu jo sulaikyti nuo ishsineshimo fotiko
2) kol susirandu peili, jis pabega, tachiau ash prasideres langa palejdzhiu ji link jo, o jis jam isminga i negyvybishka kuno vieta, tachiau nebelejdzhia jam pabegti (na chia absurdishka, tachiau galima ir realiau - ishsitraukiu registruota shautuva ir shaunu i koja).
3) 1 atvejis tik mirtinas
4) 2 atvejis tik mirtinas
tai va mane domina ar ash buchiau patrauktas kokion nors acakomyben:)
kuo idomu? nes, kaip dbr suvokiu (tikiuosi kas nors panejgs mano suvokima), nelabaj imanoma apginti savo turto nesant liudininku ne savo namuose. Nes jej butu galima, tai visada turbut butu galima nuzhudzhius zhmogu jam pakishti koki brangu savo daikta, ir sakyti kad jis voge ish manes ji, ash ji vijausi ir t.t.
na trumpaj tariant, klausiu: kokias tejses ir galimybes zhmogus turi gindamas savo turta?
Kėsinimosi pobūdį nulemia vertybės, kurioms dėl kėsinimosi gresia pavojus (nuosavybė, lytinė laisvė, gyvybė, sveikata, valstybės saugumas ir pan.).
Kėsinimosi pavojingumą lemia kėsinimosi intensyvumas, besikėsinančiųjų skaičius, jėgų santykis, kėsinimosi metu naudojamos priemonės, galimos alos dydis ir kitos panaios aplinkybės.
Teismai turi inoti, kad įstatymas nereikalauja, kad gynybos priemonės ir jos intensyvumas visikai atitiktų kėsinimosi pobūdį ir pavojingumą.
Įstatymas neriboja naudojamų priemonių gynybai nuo pavojingo kėsinimosi. Ribojamas tik mogaus sveikatai padaromos alos dydis.
" 1997 m. birelio 13 d. "Dėl teismų praktikos taikant įstatymus dėl būtinosios ginties ir jos ribų perengimo" 8p.
Visada teismai pripaįsta, kad sveikata ir gyvybė didesnė vertybė nei nuosavybė (iuo atveju priklauso nuo dūrimo pvz. į pilvaplėvę, krūtinės ląstą perdursi ir nors nesualosi jokių vidaus organų pagal "sveikatos sutrikdymo masto taisykles" būsi padaręs sunkų kūno sualojimą. Ivengti atsakomybės galima garantuotai tik kai būtinosios ginties ribos buvo perengtos dėl didelio sumiimo ar didelio igąsčio, kurį sukėlė besikėsinantysis arba ginantis nuo įsibrovimo į būstą, bet prie to gali privest praktikai, kai tu esi apylabis, vieniisas senukas, gyvenentis vienkiemyje ir pas tave įsilauia kakas.
2) Na čia iek tiek geriau, bet vistiek nieko labai gero: "asmuo neatsako pagal į kodeksą u veiksmus, kai vydamasis, stabdydamas, neleisdamas itrūkti ar kitais veiksmais aktyviai bandančiam ivengti sulaikymo nusikalstamą veiką padariusiam asmeniui padaro turtinės alos, nesunkų sveikatos sutrikdymą arba sunkų sveikatos sutrikdymą dėl neatsargumo" 29str. Bet tas jau nusikalstamą veiką padariusio asmens sulaikymas vėlgi bus neperengiant ribų, jei mesdamas tą peilį nepadarysi sunkaus kūno sualojimo. Bet net tada ribos gali būti perengtos dėl kėsinimosi pobūdio atitikimo ir garantuotai atsakomybės bus ivengta tik padarius bėgančiajam neymų sveikatos sutrikdymą ar turtinės alos. Na su aunamuoju ginklu i vis nieko gero - reikia nepaeisti ginklų ir audmenų kontrolės įstatyme nustatytų taisyklių (o ten aunamąjį ginklą naudoti tik įspėjus). Pacituosiu iek tiek i to įstatymo: "Ginklo panaudojimas nelaikomas prietaraujančiu mogaus teisėms, jeigu tai įvyko nevirijant tokio jėgos panaudojimo, kai tai buvo neivengiamai būtina. Bet kurį ginklą asmuo gali panaudoti gindamasis ar gindamas kitą asmenį, nuosavybę, būsto neliečiamybę, kitas teises, visuomenės ar valstybės interesus nuo pradėto ar tiesiogiai gresiančio pavojingo kėsinimosi, nepaisydamas to, ar galėjo ivengti kėsinimosi arba kreiptis pagalbos į kitus asmenis ar valdios institucijas, taip pat siekdamas paalinti jam pačiam, kitiems asmenims ar jų teisėms, visuomenės ar valstybės interesams gresiantį pavojų, jeigu is pavojus negalėjo būti paalintas kitomis priemonėmis ir padaryta ala yra maesnė u tą, kurios siekta ivengti 34str.. Taigi aunamuoju ginklu, kai grobia turtą gali tik pagrąsinti, kitaip visada perengsi ribas. Taigi sulaikant nusikalstamą veiką padariusį asmenį ribos daug grietesnės, jas perengus 135,136 arba 138str. - priklausomai nuo sveikatos sualojimo.
3) 28str 3d. + 129str. 1d. - nuudymas perengiant būtinosios ginties ribas (bausmė paprastai labai suvelninama)
4) Jei su peiliu, tai nuudymas 129str. 1 ar 2d., tačiau taikomos lengvinančios aplinkybės.
Dėl liudytojų - liudytojų parodymai tikrai nėra svarbiausi įrodymai, kriminalistai ir teismo med-expertai i mediagų dalelių ir įvairiausių pėdsakų nustato labai labai daug. Dabar kaip tik iuos dalykus (kriminalistiką ir kriminalistikos techniką) mokausi.
Gindamas savo turtą mogus turi pakankamai maai teisių ir galimybių, jis praktikai negali upuoliko sualoti, gali padaryti jam turtinės alos (suplėyti striuke atimdamas grobiamą turtą), atimti laisvę (urakinti iki atvyks policija).
2006-10-18, 18:03
nu jo, mazhdaug susidariau nuomone, skaudzhiai tik labiau uzhtvirtinanchia mano ikitolinius pamastymus:)
o ar yra istatymishkaj kox nors skirtumas tarp kaj tiesiog gini namus nuo nenorimu isibroveliu, ir to, kad saugaj savo turta?
t.y. gali atrodyti, kad chia tas pac, tachiau ne visaj. Na bent jau to neturiu galvoj:) t.y. nepagejdaujami zhmones gali verzhtis i busta visaj nesusijusiai su materialines zhalos padarymu.
na pvz man buvo sitaucija: sedejom su draugeliais, gerem. Muzika grojo. Gal ir per garsiai. Skambutis i duris, dvi spintos su xalatajs:) Pasake ko trukdot miegot, pastume atidariusi duris geza, shis 2 metrus paskrido atgal, o tada susivarte i koridoriu. Kokias tejses ir galimybes tada turi zhmogus gyvenantis bute, juos ishvaryti? ar shitam tiesiog nera ackiro straipsnio, taikomi aukshchiau patejkti?
na, paprastai, ash dbr tiesiog klausiu, ar nera tokio istatymo 'mano namaj - mano tvirtove'
man pvz kambariokaj vis tikina, kad tada kaj jie ivare pas mus, tai mes galejom supizdint juos bent jau tiek, kad vos klebatuodami galetu ishejti:) ash turiu itarimu kad nelabaj, o be to ir ish to ka dbr parashej, taip neatrodo:)
t.y. kokiu maximaliu fiziniu priemoniu galima imtis priesh tuos gezus ish pavyzdzhio, taip, kad man nej metu nej baudos neduotu:)
o ar yra istatymishkaj kox nors skirtumas tarp kaj tiesiog gini namus nuo nenorimu isibroveliu, ir to, kad saugaj savo turta?
t.y. gali atrodyti, kad chia tas pac, tachiau ne visaj. Na bent jau to neturiu galvoj:) t.y. nepagejdaujami zhmones gali verzhtis i busta visaj nesusijusiai su materialines zhalos padarymu.
na pvz man buvo sitaucija: sedejom su draugeliais, gerem. Muzika grojo. Gal ir per garsiai. Skambutis i duris, dvi spintos su xalatajs:) Pasake ko trukdot miegot, pastume atidariusi duris geza, shis 2 metrus paskrido atgal, o tada susivarte i koridoriu. Kokias tejses ir galimybes tada turi zhmogus gyvenantis bute, juos ishvaryti? ar shitam tiesiog nera ackiro straipsnio, taikomi aukshchiau patejkti?
na, paprastai, ash dbr tiesiog klausiu, ar nera tokio istatymo 'mano namaj - mano tvirtove'
man pvz kambariokaj vis tikina, kad tada kaj jie ivare pas mus, tai mes galejom supizdint juos bent jau tiek, kad vos klebatuodami galetu ishejti:) ash turiu itarimu kad nelabaj, o be to ir ish to ka dbr parashej, taip neatrodo:)
t.y. kokiu maximaliu fiziniu priemoniu galima imtis priesh tuos gezus ish pavyzdzhio, taip, kad man nej metu nej baudos neduotu:)

2006-10-18, 19:57
Fortaz, Oct 18 2006, 07:03 PM, pasakė:
nu jo, mazhdaug susidariau nuomone, skaudzhiai tik labiau uzhtvirtinanchia mano ikitolinius pamastymus:)
"Būtinosios ginties ir jos ribų perengimo taisyklės, ginant būstą, taikomos tik tais atvejais, kai įsibrovimas į būstą turi pavojingo kėsinimosi poymius" 9p. Apie Pavojingo kėsinimosi poymius (akivaizdumas, realumas) gana detaliai ir aikiai idėstyta http://www.lat.lt/3_...s.aspx?id=28563 . Na čia prie visko i ten pat: "Kėsinimosi pavojingumą lemia kėsinimosi intensyvumas, besikėsinančiųjų skaičius, jėgų santykis, kėsinimosi metu naudojamos priemonės, galimos alos dydis ir kitos panaios aplinkybės". Va tokiu atveju, galėsi ivengti atsakomybės. Bet tikrai negarantuoju, nes teismuose praktika tokia, kad vieną vienią senuką beginantį būstą nuteisia, kitą iteisina, taigi būsi tampomas po teismus, jei sunkiai sualosi arba atimsi gyvybę. Jei padarysi neymų sutrikdymą (grubiai sakant fingalai, kraujosrūvos ant kūno iorės ir kt. sualojimai, kai serga ne daugiau kaip 10d. po sualojimo atrodo) tikrai niekur nebūsi tampomas (nes dėl tokių dalykų būtinąją gintį beveik lengvai pripains, o tie kas norės skųstis - dėl neymaus sveikatos sutrikdymo - privataus kaltinimo tvarka, pats renki įrodymus, kreipies į teismą, pats kaltini asmenį, policija ir prokuroras nedaro nieko.
Dėl spintų - gali, bet kaip ir minėjau plėyk jų drabuius, neymiai trikdyk sveikatą ir nesunkiai, bet jei daugiau perengsi ribas.
Ne, pas mus taip nėra. Yra BK 165 straipsnis. Neteisėtas asmens būsto neliečiamumo paeidimas (beje, taip pat privataus kaltinimo tvarka ). Na ir nuostatos BK 28 3d., kurias detalizuoja minėtas senato nutarimas (jis siauriau aikina ginties ribas dėl būsto - ir juo visi teismai vadovavosi ir vadovausis dar, nors jis padarytas pagal senąjį BK).
Nelabai - iki nesunkaus imtinai sveikatos sutrikdymą ir dar turi būti pavojingo kėsinimosi pradia ir pabaiga ir jūsų veiksmai u tų ribų neueit t.y. pvz. jie jau u buto ribų ir jau eina laiydamiesi aizdas, o jūs jiems padedad greičiau judėti niuksais. Detaliau senato nutarime.
Priemonės, kurias gali naudoti - formaliai viską, kas po ranka papuola
2007-01-05, 18:01
Undertaker, Jan 5 2007, 10:10 AM, pasakė:
NE supranti ,kaip koks xeus ar maliok ar tas pats fortaz priraso idomu skaityt .Tai as sakau ,kokios ju bookintos kovos butu .Turbut nerealiai idomiai aprasytos.
Na, nesvarbu, kas rays, čia priklauso ne vien nuo to... Pvz jei čiuvas (wrestleris) turi tokį MILINIKĄ movų arsenalą, kaip legdrop, spear, powerbomb, clothesline, tai būtų tikrai sunku betkam padaryt kąnors įdomaus i to. Kadangi pats raydavau kovas anksčiau, patikėk, tokių čiuvų atsirasdavo:)
2007-01-06, 13:03
RazieL_, Jan 5 2007, 04:00 PM, pasakė:
Na, nesvarbu, kas rays, čia priklauso ne vien nuo to... Pvz jei čiuvas (wrestleris) turi tokį MILINIKĄ movų arsenalą, kaip legdrop, spear, powerbomb, clothesline, tai būtų tikrai sunku betkam padaryt kąnors įdomaus i to. Kadangi pats raydavau kovas anksčiau, patikėk, tokių čiuvų atsirasdavo:)

Guest_Hellboy_*
2007-04-05, 18:25
Guest_Hellboy_*
`MalioK`, Apr 5 2007, 04:11 PM, pasakė:
Kas yra ta Linkomanija?
Turbut didziausias lietuviskas torrent tracker'is. Taciau dabar i ji galima patekti tik gavus kvietima (o kvietimus duoti gali tik turintys dideli ratio arba donatoriai).
Vartotojų skaito šią temą: 1
narių: 0, svečių: 1, slaptų narių: 0
Prisijungti
Registruotis

Į viršų